Jag ska måla hela världen lilla mamma…

Det är oftast färgen på väggarna som påverkar ett rum mest. Jag har på senare tid blivit kontaktad av olika personer som målat om hemma och inte varit nöjda med resultatet. Så jag tänkte ge er några tips!

Börja med att hämta inspiration på nätet, i tidningar och böcker. Du kan utgå från en bild och plocka ut några nyanser. Vilken känsla och stil vill du att ska förmedlas i rummet? Se hur färgen går ihop med andra färger i rummet, t.ex golvet. Ha en plan för resten av rummet innan du väljer färg. Vad kommer det till exempel att vara för möbler i rummet och går dessa ihop med färgen?

Nyans ärggrön,auro.se
Nyans ärggrön,auro.se

För några år sedan var det bara vittvittvitt men nu syns harmoniska färger såsom grått, beige och även ljusa färger av grönt, blått och rosa allltmer. Det ger en mjukare känsla och passar i både moderna och äldre byggnader.

Auro är en tillverkare av ekologisk färg som är ren och naturlig, helt utan plast och petrokemi. Certifierat VOC-fri. Färgen framställs av växtextrakt, krita, mineraler och jordpigment och ger en giftfri miljö. Färgen är dessutom diffusionsöppen, vilket betyder att den andas. Inomhusluften blir bättre och luftfuktigheten stabilare.

Kulörserien Traditionell är väldigt fin och består av kulörer med naturliga pigment i milda till medelmörka färger som ger en matt yta.

fargskala_burkar_highres_ny2-470x653
Kulörserien traditionell, auro.se

Ibland kan det vara svårt att få tag på det man är ute efter här på Åland…Jag ringde därför upp några ställen på ön! Via Byggvaruhuset kan man beställa Auro färg.  Coloria green line är ett annat märke som tillverkar ekologisk färg och som finns på Ålands färg och tapet. De blandar till den kulör ni önskar på plats!

Välj inte enbart färg utifrån färgkartor från butiken! Köp hem en provburk och testmåla. Se hur färgen skiftar i takt med dagsljuset. Färgupplevelser skiljer sig beroende på åt vilket väderstreck ett färgsatt rum är orienterat. Även materialet och rummets storlek påverkar hur färgen upplevs. Ett större rum känns ljusare än det lilla och grövre material mörkare.  När färgen kommer upp på en stor yta på väggen ser den ofta mörkare ut än på färgkartan. Välj därför 1-2 nyanser ljusare. Välj inte för klara färger som reflekteras mot varandra då resultatet blir väldigt mycket färg.

san-saccaria
Nyans San Saccaria, kalklitir.se

En annan miljövänlig färg för den som vill ha ett mörkare resultat med struktur och djup är Kalklitir.

Fotograf:Craig Wall Stylist: Jessica Hansen Inside Out magazine april 2015
Fotograf:Craig Wall Stylist: Jessica Hansen Inside Out magazine april 2015

Måla gärna om hela rummet i en ljusare nyans istället för en fondvägg. Vad gäller barnrum skulle jag låta barnen vara med och bestämma färg själva. För att tona ner resultatet måla bara halva väggen eller för att få ett lite mer lekfullt resultat måla i olika färger! Att bara måla en del av väggen kan även vara fint i andra rum.

csm__mg_0292_3f56bb73ad
Nyans ljus pärlgrå, auro.se

Tänk på att ett tomt nymålat rum ger en mycket kraftigare färgintryck än när möbler, textilier och belysning är på plats så bli inte skrämda om det ser lite för mörkt ut direkt. Våga välja färg men om ni ändå vill gardera er lite välj en väldigt ljus nyans. När du målar väggarna i ett rum känns rummet högre vilket ju är en extra bonus!

Lycka till! /Linda