Läder

Idag var jag och hälsade på Saija, min gamle vän och kreativa själ. Saija är utbildad sadelmakare vid Tärnsjö sadelmakeriskola och driver nu sitt eget företag. Verkstaden har hon på gården i Eckerö där hon bor med sin kille och några höns.

p1040579
Foto: Linda Eriksson

Läder har ju fått ett nytt uppsving på sistone. En fin detalj enligt mig. Det behöver ju inte vara en åttiotals lädersoffa i vardagsrummet liksom. Se bara på dessa fina handtag som kan piffa upp ett annars enkelt badrum.

92e706732b84611e0668bd236821fc16
Foto: pinterest.com

Eller kanske en enkel hållare för tidningar eller en bokhylla. Det finns mycket man kan göra av läder, det är bara att låta kreativiteten och fantasin flöda!

6ab8b4f9d58f79cb5508a38720309b38
Foto: pinterest.com

Saija använder sig inte av det kromgarvade lädret som är behandlat med tungmetaller utan det vegetabiliska. Lädret är alltid en restprodukt och kommer från kravmärkta kor. Hon tar sig an olika uppdrag såsom fordonsinredningar, mc, båtkapell, väskor och annat läderhantverk men pysslar även med möbeltapetsering.  Nästa projekt blir att sy inredningen till en utställningsbil som ska vara med i den svenska tidningen Klassiker.

p1040582
Foto: Linda Eriksson

Om ni inte vill uppsöka Saija på hennes gård i Eckerö så hittar ni hennes mindre hantverk såsom mobilfodral och korthållare på Viktor Crafts and Design på Torggatan 15 i Mariehamn.

p1040594
Foto: Linda Eriksson

Jag själv har planerar på att köpa in en äldre bil med flak så att jag lättare kan skjutsa runt mina möbler när jag stylar. Kanske den behöver få sig ett lyft!

/Linda