Blogg

Drömmen om ett hus på landet

Vi bor nu i en av de finaste 30 tals lägenheten i Mariehamn!  Traditionell och miljövänlig renovering har lett till ett skönt inomhusklimat. Lägenheten andas gammalt hus men är samtidigt nyinredd med de moderniteter vi använder oss av idag. Allt har vi nära till hands. Selma och jag går till torget och gungar eller till Lilla holmen för att mata Pocahontas nästan varje dag. Sedan när hon sover brukar jag unna mig en lunch på stan. Vi trivs alltså jättebra där vi är just nu!

IMG_1725 2

Ändå har det uppstått en liten saknad hos mig av den där gården på landet. Jag sålde ju som många av er vet torpet i Geta innan Selmisen kom. Det var ett fint ställe! Jag älskade bland annat den gamla köksspisen, kakelugnen och de breda golvplankorna. Orsaken till att vi sålde var delvis att det ligger åt fel håll med tanke på vår stuga.

459653_400956856620804_82838750_o

Någon tycker kanske jag är tokig och det är jag väl kanske också! Men nu söker jag i varje fall ett äldre hus på landet. Sedan får vi se vad som finns, hur stort det är och hur upplägget blir.

Mäklarsidorna här på ön har inte alltför många intressanta objekt så jag bestämde mig för att lägga ut en privat annons på sidan Bostäder på Åland. Jomala, Finström,Saltvik och Sund är av intresse. Huset får gärna vara i så pass bra skick att det inte regnar in men jag har inget problem med att göra renoveringar i huset. Då får man de material och utseende man själv önskar.

images
Ett sånt skulle det kunna vara! (lånad bild)

Jag kan bli riktigt upprörd när man kör runt här på ön och ser alla fina äldre hus och gårdar som förfaller. Varför inte sälja det till någon som rustar upp det och låter kulturarvet leva vidare? Här har ni en som längtar efter ett hus att ta hand om!

/ Linda

 

 

Annonser

Nirvan

Jag är djupt imponerad av följande person. Av många olika anledningar. Jag ska förklara lite mer men först vem det handlar om.

Nirvan Richter grundaren av Norrgavel och även formgivaren av alla dess möbler.

nirvan-richter-portratt-norrgavel
Foto: norrgavel.se

Först tar vi det materiella för det var så jag först upptäckte Norrgavel. Det finns inget annat företag som har så många fina möbler enligt mig. Och de är fina för att de är av god kvalitet och naturmaterial i en klassisk skandinavisk stil. Respekten för det gedigna hantverket är viktig.

Sanggavel-BAS-tra-Litet-bord-med-lada-Poppel-byra-och-Stol-BAS
Foto: norrgavel.se

Som jag nämnt tidigare så är vår soffa därifrån och vi älskar den! Såsom lampan i hallen och våra fina hyllor i köket. Vill man vara säker på att hitta något till mig kan man alltså stega in i en Norrgavelbutik. Synd att de inte finns på Åland.

Bord-med-utdrag-Stol-BAS-Pinnstol-Hoga-skap-och-Bord-halvcirkel_630px
Foto: norrgavel.se

Lyssnade på inredningspodden och avsnittet där Nirvan var gäst. Så djupt och inspirerande. Han pratade om eget företagande, att ta hand om naturen och det vi redan har samt personlig utveckling. Att gå in i sig själv och undvika bruset utanför för att finna inre frid.

Hoga-skap-Fotpall-och-Axlings-linne-host-2011_630px
Foto: norrgavel.se

Nästa avsnitt jag tänker lyssna på är med Frida Ramstedt, en annan inspiratör som brinner för hållbarhet och långsiktig inredning!

Ha det fint i vårsolen nu!

/Linda

En utflykt en sommar

Nu sitter jag på jobbet och pysslar på med lite projekt som jag tagit mig an. En dag i veckan är nämligen pappsen hemma med lillflickan!

Jag skrollade igenom lite gamla bilder som jag hade tänkt lägga upp men som aldrig blev av. Passar bra såhär inför att caféerna på den åländska landsbygden snart öppnar igen! Ålands bästa pannkaka finns helt klart på Enebo i Geta. Även efter att vi sålt torpet som vi saknar ibland så åker vi dit.

Håll till godo av förra sommarens bilder därifrån!

Alltid glad och välkomnande, ägarinnan Kristina satt själv och fikade då vi dök upp.

IMG_0569

Här kan man sitta i skuggan och spela spel..

IMG_0568

Efter fikat strosade vi runt i de fina gamla byggnaderna.

IMG_0563

Så enkelt men så fint man hade det förr.

IMG_0555

Charmig tapet och trasmattor på golvet.

IMG_0561

Selmisen i sin sommarutstyrsel som skydd för solen.

IMG_0545

Vilket fint porslin de hade!

IMG_0550

Sedan provade vi mössor som var till försäljning!

IMG_0540

Och till sist gick vi in i storstugan och betalade för kalaset.

PLXCE1301

Tillbaka till verkligheten och den fortfarande kalla vårvinden men nu är det inte länge kvar!

/Linda

 

Nya lya

Nu när den gamla lägenheten är såld tänkte jag presentera den nya för er. Här har vi bott sedan innan jul och vi trivs med både lägenheten och kvarteret. Och grannarna!

Vi tar en rundtur 🙂

Först kommer ni in i hallen. Tapeten vi valt är från Morris&co och den är helt fantastisk! Taklampan är handblåst från Gysinge. Lampan i fönstret är i obehandlad björk med lintyg(tack Johan för den fina julklappen) Alla dörrfoder och lister är målade med linoljefärg. Det stod jag och min mamma för!

IMG_1725 2

Från hallen kan man välja att gå vidare in i lägenheten eller vika av till sovrummet. Vi går dit!

P1000861

Här har vi valt en säng från Ikea i naturmaterial. On top lade vi en ekologisk bäddmadrass. Nattduksborden är i obehandlad björk. Tapeterna har ljusgröna ränder som på håll blir att se enfärgade ut.

P1000844

Från sovrummet går vi vidare in i vardagsrummet genom de fina pardörrarna som var en av anledningarna att vi föll för lägenheten. De är i original och vi valde att inte måla om dem för att behålla lite patina. Här ser ni den både sköna och fina soffan, helt giftfri och i naturmaterial från Norrgavel. (tack igen Johan för att du åkte till Sverige och hämtade alla möbler jag så gärna ville ha) Till det en matta från Ikea som består av gamla persiska mattor. En kristallkrona som vi tog med oss sedan tidigare passar fint här. Flera möbler har vi faktiskt tagit med oss eller köpt begagnat. I alla rum är det papperstapeter som ligger utanpå spännpappen. Här en randig för salongkänslan.

P1000892P1000897

Den lilla spisen från torpet fick komma med.

P1000915

Och så köket, svanenmärkt från Marbodal i shakerstil. Det är nytt med inbyggd diskmaskin, kyl och frys men passar stilmässigt bra in i 30-tals lägenheten. Knopparna tog vi från Gysinge för att göra det lite mer charmigt! Hylla och knopplist från Norrgavel för att bryta av med lite ljust trä.

P1000927

Den gamla köksdörren med handblåst glas målad med linolja. Skönt att kunna stänga till och skramla ifred i köket ibland.

P1000935

Här ser ni köksingången. Vi bor nämligen i den gamla tjänstebostaden. Här kommer vi ut till innergården eller ner till tvättstugan och den nybyggda bastun i källaren!

P1000945

Selmas eget rum där vi busar! Det mesta är i trä och andra giftfria material. Golven i hela lägenheten är i original behandlade med Osmo hårdvaxolja bestående av naturliga oljor. Taket är målat med ekologisk färg

P1000918

Badrummet har en panel målad i linoljefärg och ett golv i octagon kakel. Duschdraperiet har jag sytt själv av ett vaxat linnetyg.

P1000907P1000910

Så ser det ut!

/Linda

 

Hejdå till Norragatan

Nu ligger min gamla lägenhet ute till försäljning. Klicka här för mer info. Lite vemodigt för den är ju så fin, huset charmigt och kvarteret centralt men ändå lugnt. Vi har trivts bra här men nu börjar ett nytt kapitel på Östra skolgatan, bara ett stenkast härifrån!

dsc_0001-2

dsc_0034dsc_0067dsc_0065dsc_0076dsc_0013dsc_0014dsc_0020dsc_0041dsc_0046dsc_0028dsc_0109dsc_0083dsc_0090dsc_0119dsc_0125

Alla bilder är tagna av Lenita Fagerlund vid mäklarhuset.

Trevig helg! /Linda

 

Nytt kontor

Tills nu har jag alltid jobbat hemifrån men framöver kommer jag att vara stationerad på Ålands Natur och miljö en dag i veckan till att börja med. Det ska bli så härligt med lite miljöombyte och nya kollegor! Dessutom passar det ju ypperligt att arbeta på just Ålands natur och miljö. Jag har nämligen bestämt mig för att nischa mig ännu mer åt det hållet. Jag kommer därför inte att fortsätta arbeta med Homestyling. Det är för mycket slit och släng och ytlighet för att jag ska kunna stå för det. Jag kommer istället att jobba mer med miljövänliga renoveringsmetoder och hållbar inredning framöver.

Här ska jag sitta!

20190107_123925

Trevlig helg!/Linda

Bloggen har hittat hem

Jag har bloggat ett tag på bosidan.ax men kommer i fortsättningen att skriva på min egen hemsida inreko.ax. Det har på senare tid inte blivit mycket av det överhuvudtaget men hoppas på lite mer tidsluckor framöver!

Det har hänt mycket sedan sist..

Selma har fyllt ett helt år! Hon fick en hund.

p1000760

Vi flyttade in i vår lägenhet i början på december och hann installera oss lagom till jul!

p1000832 2

God fortsättning!

/Linda

 

Så kom hösten

Den senaste tiden har det inte funnits så mycket tid över till annat än vår lilla Selma och våra byggprojekt. Här kommer i varje fall en liten resumé av vad vi pysslat med sedan sist på inredningsfronten!

Stugorna på holmen kom upp i mitten på sommaren och flyttlasset gick ut en solig sommarmorgon.

Vi har målat och donat mestadels på utsidorna i år. Roslagsmahogny, linoljefärg och smide har använts flitigt. Insidorna får bli till nästa år men den platsbyggda sängen med en egen låda till Selma att sova i kom på plats.


Den fina sänggaveln får agera hall där vi ska hänga upp ytterkläderna på krokar av smide.

Utsikten går inte av för hackor!

Vi stänger ner stugan och fortsätter nästa år. Jag tänker att stugan ju ändå är ett livsprojekt!

Nu ska vi bara slutföra lägenhetsrenoveringen så vi kan flytta in till jul! Status där just nu är att det gamla trägolvet vi tagit fram är slipat, spännpappen uppsatt, taket är klart och elen dragen. I skrivande stund håller köket på att monteras ihop och badrummet att färdigställas och jag och min mamma målar listerna med linoljefärg. Här nedan ser ni min sample board på badrummet. Tanken är en kombination av äldre stil med modern touch och naturliga material.

 

Tapeterna är valda och kommer upp inom kort. Vi har valt klassiska papperstapeter. Den vi ska ha i hallen heter Morris & co Meadwo sweet. Så himla fin!

Garderoberna är ritade och ska beställas och monteras. Bra med förvaring som dessutom är snygg!

Nu börjar det roliga hända efter att grundarbetet är gjort. Återkommer med bilder. Tills dess, njut av hösten!

/Linda